Deși portofoliul educațional a fost inclus în Legea Învățământului acum 13 ani, acesta nu a fost implementat până acum. Din această toamnă, se vor crea astfel de dosare pentru copiii de grădiniță din grupele mari și mijlocii, precum și pentru elevii din clasa pregătitoare.
Portofoliul educațional va reflecta abilitățile fiecărui elev, facilitându-le alegerea facultății și a direcției profesionale la finalul studiilor.
Citește și: Bursa de reziliență. Ce elevi vor beneficia de bani în plus în anul școlar 2024-2025
În ce constă un portofoliu educațional ți ce trebuie să conțină acesta
Dosarul va conține toate rezultatele școlare, inclusiv fișa matricolă și notele obținute la examenele naționale sau olimpiade, precum și diplomele, certificatele și documentele primite pentru diverse activități.
„Acolo ar trebui sa regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”, a precizat Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților, potrivit Antena 3 CNN.
„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, a precizat și Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi, conform aceleiași surse.
Părinții și profesorii așteaptă să vadă cum va fi implementat portofoliul educațional. Mulți cred că o variantă electronică ar fi mai practică decât tradiționalul și voluminosul dosar cu șină.
„Dacă vrem un portofoliu foarte consistent şi trebuie să păstrăm tot ce lucrează aceşti copii, atunci va fi foarte greu. Şcoala nu are spaţiu, nu are posibilitatea să stocheze aceste documente”, a mai precizat Daniela Voinea, directorul de la Şcoala Sfinţii Voievozi.
„Pentru a putea fi implementat, trebuie să avem și ordinul de ministru care reglementează modelul şi conţinutul acestui portofoliu educational”, a punctat Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților.
În numeroase țări europene, portofoliile educaționale personale sunt utilizate de zeci de ani, iar universitățile de prestigiu le consideră un criteriu important la admitere.
Citește și: Notele la BAC 2024, scurse pe internet! Orașul din România în care elevii au aflat de aseară rezultatele